ΑΠΟΛΛΩΝ - ΠΟΝΤΟΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ
ΑΠΟΛΛΩΝ, ΘΥΜΗΣΟΥ, ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!

Καθημερινή ενημέρωση και συζητήσεις στο Φόρουμ μας
Παμποντιακό κάλεσμα στήριξης του Απόλλωνα!

Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Παμποντιακό κάλεσμα στήριξης του Απόλλωνα!

Το 1926 μετά το μεγάλο ξεριζωμό ιδρύεται στην προσφυγομάνα Καλαμαριά ο μεγαλύτερος ποντιακός σύλλογος, ο Μορφωτικός Γυμναστικός Σύλλογος ΑΠΟΛΛΩΝ. Ένας σύλλογος που δημιουργήθηκε υπό δύσκολες συνθήκες, την ώρα που πείνα και φτώχεια επικρατούσαν στην Καλαμαριά, ενώ ήταν ακόμη νωπή η μνήμη και ο πόνος για τον αλησμόνητο Πόντο και για όσους χάθηκαν.

Ο Απόλλων Καλαμαριάς από την ίδρυση του μέχρι και τις μέρες μας κουβαλάει τη μνήμη του αλησμόνητου Πόντου και των τραγικών γεγονότων που συνέβησαν εκεί. Χρώματά του είναι το κόκκινο και το μαύρο. Κόκκινο για το αίμα των χιλιάδων Ελλήνων που σφαγιάστηκαν στον Πόντο και μαύρο για το αιώνιο πένθος. Το αιώνιο πένθος για τον ξεριζωμό, για τις πατρίδες και για τις ζωές που τόσο άδικα χάθηκαν.

Απόλλων Καλαμαριάς σημαίνει πάνω από όλα Πόντος, προσφυγιά, ξεριζωμός κι ελπίδα για επιστροφή στις χαμένες πατρίδες. Σημαίνει όμως και τέχνη, πολιτισμός, ψυχική και πνευματική καλλιέργεια. Στοιχεία για τα οποία η ποντιακή φυλή πάντα φημιζόταν. Έτσι, για έμβλημα του καθιερώθηκε ο μυθικός θεός Απόλλωνας, ο οποίος ήταν ο θεός του πολιτισμού, του φωτός, της μουσικής, του χορού και της τέχνης, που με τη λύρα του απάλυνε τις ψυχές όλων εκείνων που γνώρισαν τον εφιάλτη του ξεριζωμού.

Σήμερα, ο Απόλλων περνάει δύσκολες στιγμές. Παρόλο που πρωτοστατεί σε πολλά αθλήματα, η οικονομική στενότητα του συλλόγου και ο πόλεμος που δέχεται από τα κέντρα εξουσίας, δεν του επιτρέπουν να φτάσει στο επίπεδο που θα άρμοζε στην ομάδα που εκπροσωπεί ολόκληρο τον ποντιακό ελληνισμό. Ιδίως το ποδοσφαιρικό τμήμα του Απόλλωνα, βρίσκεται υπό διάλυση εξαιτίας της κακοδιαχείρισης των προηγούμενων διοικήσεων που άφησαν στην ομάδα τεράστια οικονομικά χρέη. Έτσι, ο σύλλογος κινδυνεύει με αφανισμό.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο Απόλλων είναι η μόνη μεγάλη πραγματική ομάδα των Ποντίων, η μόνη ομάδα που στη φανέλα της έχει το έμβλημα του Πόντου, ο μόνος σύλλογος που εκπροσωπεί και προβάλλει ολόκληρο τον ποντιακό ελληνισμό στα αθλητικά δρώμενα της χώρας. Γι’ αυτό και πρέπει να στηριχθεί από όλους τους Ποντίους. Ήρθε λοιπόν η ώρα της μεγάλης αλλαγής. Ήρθε η ώρα ο Απόλλων να ξεφύγει από τη μετριότητα και να μεγαλουργήσει. Ήρθε η ώρα ο Απόλλων να περάσει σε χέρια Ποντίων και Απολλωνιστών, σε χέρια ανθρώπων που έχουν όραμα και φιλοδοξία να σηκώσουν το σύμβολο του Πόντου και να οδηγήσουν τον Απόλλωνα ψηλά.

Καλούμε όλες τις Παμποντιακές Ομοσπονδίες, όλους τους Ποντιακούς Συλλόγους να ενωθούν σε μια κοινή προσπάθεια αναστήλωσης της ομάδας των Ποντίων και να αναλάβουν τις τύχες αυτού του συλλόγου. Με τη βοήθεια όλων των ποντιακών οργανώσεων, να δημιουργηθεί μια μεγάλη «Παμποντιακή λαϊκή βάση», η οποία θα αποτελείται από Ποντίους από όλη την Ελλάδα και από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου, θα συνδράμει στην οικονομική και όχι μόνο ενίσχυση του Απόλλωνα και θα εκλέγει τα άτομα που θα βρίσκονται στο τιμόνι του συλλόγου. Παράλληλα, η ομάδα του Απόλλωνα να επανδρωθεί από άξιους αθλητές, στην πλειοψηφία τους ποντιακής καταγωγής, οι οποίοι θα αγωνίζονται εκπροσωπώντας το ποντιακό στοιχείο. Να ολοκληρωθεί το γήπεδο του Απόλλωνα και να μετονομαστεί σε «Παμποντιακό Στάδιο», ένα στάδιο που θα αποτελεί όχι μόνο την ιστορική έδρα του Απόλλωνα, αλλά θα αποτελεί την έδρα-τόπο συνάντησης ολόκληρου του Ποντιακού Ελληνισμού και εκτός από τα αθλητικά δρώμενα της ομάδας θα λαμβάνουν χώρα και διάφορες ποντιακές-πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τέλος, ο Απόλλωνας σηκώνοντας το λάβαρο του Πόντου, θα συνεχίσει να προβάλει στα αθλητικά δρώμενα της Ελλάδας και της Ευρώπης, τον Ποντιακό Ελληνισμό και το πάγιο αίτημα του για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Πόντιοι, στηρίξτε τον Απόλλωνα! Ελάτε και πλαισιώστε το μεγαλύτερο αθλητικό ποντιακό σύλλογο, την αγαπημένη ομάδα όλων των Ποντίων, τον Απόλλωνα Καλαμαριάς.

Ο Απόλλων ανήκει στο λαό του!
Ο Απόλλων στους Ποντίους!
Απόλλων – Πόντος – Προσφυγιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου